<<<<<

<<<<<
Halaman Utama

Khamis, April 23, 2009

resepi kek lapis sarawak

harap2 sahabat2 blh try resepi ni...resepi ni hasil daripada tunjuk ajar sahabat kita cikgu hayazi kepada saya...

Bahan-bahan asas

1) Butter cut =500 gram (2 keping).blh jgk guna majerin@daisy tp kurang sedap
2) Gula halus = 11/2 cawan
3) Ovalet special (warna oren) = 1 sudu
4) Golden syrup (warna kehitaman) = 1 sudu
5) Serbuk penaik = 1 sudu
6) Telur = 10 biji
7) Tepung gandum = 2 cawan

Bahan tambahan
* Chocolate emalko
* Chocolate rice...tabur pada lapisan adunan biasa utk chocolate
* Biskut meri @ tiger ke apa ke yang sedap-sedap....
* Gambir utk perisa masam manis
* Keju parut... utk perisa cheass

Langkah-langkah
1) Bahan 1 dan 2 gaul sekali...kacau hingga kembang
2) Masukkan bahan 3, 4, 5 dan kacau

3) Masukkan telur (kacau dulu biar kembang baru campur)
4) Masuk tepung gandum (kacau biar nampak cantik.....)
5) Ok settle adunan asas....


Utk masam manis

• Adunan sama tapi kat gandum tu 1 cawan gandum, 1 cawan biskut...
• Chocolate emalko tukar ngan sirap
• Guna gambir ganti chocolate rice


Utk Cheass

• X payah bagi dua adunan
• X pakai chocolate rice ngan chocolate emalko
• Pakai keju parut



Suhu = 190ºC
Api atas...Lapisan 1 api atas bawah

Tiada ulasan: