harap2 sahabat2 blh try resepi ni...resepi ni hasil daripada tunjuk ajar sahabat kita cikgu hayazi kepada saya...
Bahan-bahan asas
1) Butter cut =500 gram (2 keping).blh jgk guna majerin@daisy tp kurang sedap
2) Gula halus = 11/2 cawan
3) Ovalet special (warna oren) = 1 sudu
4) Golden syrup (warna kehitaman) = 1 sudu
5) Serbuk penaik = 1 sudu
6) Telur = 10 biji
7) Tepung gandum = 2 cawan
Bahan tambahan
* Chocolate emalko
* Chocolate rice...tabur pada lapisan adunan biasa utk chocolate
* Biskut meri @ tiger ke apa ke yang sedap-sedap....
* Gambir utk perisa masam manis
* Keju parut... utk perisa cheass
Langkah-langkah
1) Bahan 1 dan 2 gaul sekali...kacau hingga kembang
2) Masukkan bahan 3, 4, 5 dan kacau
3) Masukkan telur (kacau dulu biar kembang baru campur)
4) Masuk tepung gandum (kacau biar nampak cantik.....)
5) Ok settle adunan asas....
Utk masam manis
• Adunan sama tapi kat gandum tu 1 cawan gandum, 1 cawan biskut...
• Chocolate emalko tukar ngan sirap
• Guna gambir ganti chocolate rice
Utk Cheass
• X payah bagi dua adunan
• X pakai chocolate rice ngan chocolate emalko
• Pakai keju parut
Suhu = 190ºC
Api atas...Lapisan 1 api atas bawah
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan